Deprecated: Joomla\Input\Input implements the Serializable interface, which is deprecated. Implement __serialize() and __unserialize() instead (or in addition, if support for old PHP versions is necessary) in /home/adatpcom/public_html/libraries/vendor/joomla/input/src/Input.php on line 41

Deprecated: Return type of Joomla\Input\Input::count() should either be compatible with Countable::count(): int, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in /home/adatpcom/public_html/libraries/vendor/joomla/input/src/Input.php on line 170

Deprecated: Joomla\CMS\Input\Input implements the Serializable interface, which is deprecated. Implement __serialize() and __unserialize() instead (or in addition, if support for old PHP versions is necessary) in /home/adatpcom/public_html/libraries/src/Input/Input.php on line 31

Deprecated: Joomla\CMS\Input\Cookie implements the Serializable interface, which is deprecated. Implement __serialize() and __unserialize() instead (or in addition, if support for old PHP versions is necessary) in /home/adatpcom/public_html/libraries/src/Input/Cookie.php on line 0

Deprecated: str_replace(): Passing null to parameter #3 ($subject) of type array|string is deprecated in /home/adatpcom/public_html/libraries/src/Uri/Uri.php on line 141
Widra esettanulmány - Vendégéjszakák számának változása

Deprecated: htmlspecialchars(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /home/adatpcom/public_html/templates/shaper_helix3/html/modules.php on line 21
Widra esettanulmány - Vendégéjszakák számának változása

Widra esettanulmány - Vendégéjszakák számának változása

Július elején mutattuk be a Widrát, a böngészőben futtatható diagramkészítő alkalmazásunkat. Az azóta eltelt hetekben szándékosan nem foglalkoztam az alkalmazással, sem a fejlesztésével, sem a használatával. Szerettem volna képletesen hátralépni egyet, s távolabbról megszemlélni a munkánkat, hogy kicsit eltávolodva a témától, objektívebben tudjam vizsgálni. Így (fejlesztői helyett) inkább felhasználói szemmel tudtam tekinteni az alkalmazásra, amikor kipróbáltam. Mivel az idegenforgalmi adatok vizsgálatának úgyis "szezonja van", a Központi Statisztikai Hivatal STADAT táblái közül a 4.5.12. A kereskedelmi szálláshelyek vendégforgalma (2001-2018) tábla adatait vizsgáltam meg, mert kíváncsi voltam, az elmúlt években hogyan alakult a vendégéjszakák száma Magyarországon. A vizsgálathoz pedig szerettem volna az adatokat is gyorsan és egyszerűen vizualizálni, diagramra tenni, amihez a Widrát használtam.

Vallomás: az esettanulmány során számomra most fontosabbak az alkalmazással kapcsolatos észrevételek és ötletek, mint a turisztikai téma kapcsán feltárható érdekességek és összefüggések. Mindenkit megnyugtatok, hogy ez nem a téma érdektelensége miatt van így, csak izgatottan keresem, merre is kellene továbbfejleszteni az alkalmazásunkat. És persze lehet, hogy az adatok vizsgálata közben meg is változik a hozzáállásom.

Adatok előkészítése

A KSH weboldaláról kimásoltam a táblázatot, majd Notepad++ segítségével előkészítettem. Alakítottam egy kicsit a fejlécen, hogy egysoros legyen és az oszlopnevek elég informatívak legyenek. Billentyűmakró segítségével pedig pontosvesszőre cseréltem az oszlophatárokat jelölő szóközöket, s végül ezt másoltam a Widra adatbeviteli felületébe.

Widra esettanulmány - Idegenforgalmi adatok beillesztése

Az általam használt adat eredetije elérhető a Widra Adatok teszteléshez menüpontban! 

Diagramtípus

Az elérhető típusok közül a vonaldiagramot választottam, mert bár az adatsoromban diszkrét értékek találhatók, melyek között nincs értelme interpolálni, a vonalas megjelenítés segít a folyamat változásainak azonosításában trendvonalak illesztése nélkül is. Az Adatok oszlopa legördülő menüben a "Vendégéjszakák száma összesen" oszlopot, a Feliratok oszlopa menüben az "Év" oszlopot választottam, a többi beállítást alapértelmezett értéken hagytam és megnyomtam a Frissítés gombot.

Widra esettanulmány - Vendégéjszakák számának vonaldiagramja

Publikálás

A diagramról a fenti képet a PNG gomb megnyomásával exportáltam, emellett pedig lementettem a diagram HTML kódját is, amelyet publikáltam az AdatTérKép szerverén. Az interaktív diagram ezen a linken keresztül érhető el közvetlenül:

https://widra.adatterkep.com/esettanulmany/vendegejszakak/

vagy beágyazva is megtekinthető:

Elemzés

Az adatsoron első pillantásra is látszik, hogy két, markánsan különböző szakasz különíthető el: 2001 és 2008 között lassú ütemben növekvő, esetleg stagnáló időszak látszik, amit 2009-ben egy jelentős visszaesés zár le. Ettől az évtől kezdve azonban egy dinamikusan és töretlenül növekvő időszakot él a hazai idegenforgalom. Egy gyors pillantást vetettem a Külföldi vendégéjszakák számának alakulására is, amelyben a 2009-2018 időszak növekedése szintén tetten érhető, a nagyságrendeket is megnézve (az egeret az egyes évek jelölői fölé mozgatva) látható az is, hogy az összes vendégéjszakából a külföldiek nagyjából a felét teszik ki.

Észrevételek, ötletek

A diagram elkészítése és publikálása könnyedén ment, viszont pár beállítási lehetőséget hiányoltam a munka során.

  • Szívesen adnék a diagramnak címet, így ugyanis pusztán a diagramról nem lehet tudni, mit is ábrázol.
  • A fentihez hasonlóan szívesen írnék a függőleges tengelyre feliratot, ugyanis nem derül ki, hogy ezres nagyságrendet ábrázolok, illetve mi a mértékegység.
  • Beugrott, hogy a két adatsort (összes vendégéjszaka és külföldi vendégéjszaka) egy diagramon is megjeleníthetném az összefüggések vizsgálatához.
  • Az egyes adatpontokra mozgatva az egeret megjelenik ugyan az érték, ám szívesen fűznék mögé valami szöveget, pl. a mértékegységet.
  • Ha belezoomolok a diagramba (ablakrajzolással vagy az évek tengelyén a csúszkák segítségével), a megjelenő "Show all" felirat lehetne azonos jelentésű, de magyar nyelvű felirat is.
  • A felületen a gombok fölé állva az egérrel, rövid késleltetés után megjelenhetne valamilyen segítség, tooltip, súgó.

Összességében érdekes tapasztalatnak bizonyult ennek az egyszerű diagramnak az elkészítése. A diagramig gyorsan, könnyen eljutottam, ez elégedettséggel töltött el. A diagram beállítási lehetőségeit azonban elég szűkösnek érzem, ezért a következő fejlesztési etapban szeretnék a felsorolt ötletekből minél többet megvalósítani.

Ha van bármilyen észrevételed a Widrával kapcsolatban, ötleted, hogy mit kellene még tudnia, írd meg nekünk bátran az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre!

Címkék: ,

Deprecated: htmlspecialchars(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /home/adatpcom/public_html/templates/shaper_helix3/html/modules.php on line 21