QGIS - Saját színskála létrehozása

QGIS - Saját színskála létrehozása

Tematikus térképek készítése során (pl. QGIS - Tematikus térkép készítése külső adatforrás felhasználásával) az egyik kulcsfontosságú mozzanat a megfelelő színek megtalálása. A színek kiválasztása során vannak objektív szempontok, de számtalan szubjektív szempontot is szem előtt kell tartani, így általában a megfelelő színek, színskálák megtalálása hosszú időt igénylő folyamat. Ezért ha sikerül találni egy megfelelő összeállítást, többnyire megpróbáljuk megjegyezni, leírni, esetleg valamilyen módon elmenteni, hogy legközelebb minél egyszerűbben alkalmazhassuk ismét. Ebben a cikkben azt mutatom meg, hogyan lehet QGIS-ben saját színskálát létrehozni és elmenteni.

Először nézzük meg, milyen lehetőségeket kínál a QGIS alapértelmezett módon! A tematikus színezéssel ellátni kívánt rétegre jobb egérgombbal kattintva válasszuk ki a Properties menüpontot, majd a Layer Properties ablakban a Symbology fület! A felső legördülő menüből válasszuk a Categorised vagy Graduated opciót és nézzük meg, a Color ramp milyen lehetőségeket tartogat! Alapból valószínűleg véletlenszerűen választott színeket kínál fel (Random colors), de számos egyéb opcióból, köztük többféle, előre definiált színskálából is választhatunk.

QGIS - Alapértelmezetten elérhető színskálák

Ha egyik alapértelmezett színskála sem felel meg az elképzeléseknek, szervezeti sablonoknak, stb., akkor akár ezen a felületen is létrehozhatunk egy új színskálát a Create new color ramp menüpontot választva. Ha erre kattintunk, ki kell választanunk a létrehozni kívánt színskála típusát. Ezek logikájukat tekintve két főtípusra oszthatók:

  • A Gradient típusú színskála esetében kettő vagy több színt adhatunk meg, amelyek között a QGIS interpolálva generál színeket a kategóriaszám szerint. Ennél a színskála főtípusnál tetszőleges számú kategóriát választhatunk, hiszen a ténylegesen alkalmazott színek csak az alkalmazás során alakulnak ki. Ennél fogva azonban a szélső értékekhez kapcsolódó színektől eltekintve nem tudhatjuk precízen, hogy milyen színeket is rendel majd a QGIS a köztes kategóriákhoz. (Ha már kiosztotta, akkor természetesen meg lehet nézni, hogy mi a kiosztott szín (kódja).) Egy kicsit gyakorlatiasabban: más árnyalatokat fogunk látni egy olyan térképen, ahol 7 kategóriát színezünk a színskálával, mint egy olyan térképen, ahol csak 5 kategóriát. A legkisebb és legnagyobb értékhez azonos színek tartoznak majd, de pl. a második kategória színe egy kicsit el fog térni a két térképen.
  • Az összes többi típusú színskálánál (Color presets, Random, Catalog: cpt-city, Catalog: ColorBrewer) meg kell adnunk, hogy hány darab színt tartalmazzon a skála és ennyiféle színt kell megadnunk. A QGIS pedig ezeket a színeket fogja kiosztani a színskála alkalmazása során. Ennek a főtípusnak ezért pontosan ellentétesek lesznek a tulajdonságai: nem tudjuk tetszőleges számú kategóriára alkalmazni őket, azonban biztosak lehetünk benne, hogy a kiosztott színek mindig azonosak lesznek.

Ezúttal válasszuk a Gradient típust!

QGIS - Új színskála lehetséges típusai

Bár ebben a cikkben csak a Gradient típussal foglalkozunk, próbáld ki bátran a többi színskála típus létrehozását is! Ha mégsem tetszik, legfeljebb törlöd a Style Manager segítségével.

Mielőtt létrehoznánk a saját színskálánkat, nézzük meg, hogyan lehet másképpen (pl. téradat nélküli, üres projektben) elérni a meglévő színskálákat! A Settings menüben kattintsunk a Style Manager menüpontra! A megjelenő Style Manager ablakban kezelhető az összes mentett stílus, legyen szó pont-, vonal- vagy felületszerű jelkulcsi elemről vagy akár színskáláról. Új színskála létrehozásához válasszuk a Color ramp fület, majd alul a zöld plusz jelre kattintva a Gradient opciót!

QGIS - Új színskála létrehozása Style Manager-en keresztül

Akár a tematikusan színezendő réteg felől, akár a Style Manager felől közelítettünk, ugyanaz a Gradient Color Ramp nevű ablak nyílik meg. A felső sávban adható meg a két szélső értékhez tartozó szín (Color 1 és Color 2), valamint a színskála típusa. Ha a Type értéke az alapértelmezett Continous marad, akkor fog a színskála a korábban leírt módon viselkedni (interpolál az értékek között, tetszőleges számú kategóriára alkalmazható). Ha a típust Discrete-re állítjuk, viselkedése inkább a másik főtípushoz válik hasonlatossá.

A szín- és típusválasztók alatt látható a színskála előnézete és a töréspontok helyzete. A töréspontokból alapértelmezetten csak kettő van, de a színskálára duplán kattintva hozzáadhatunk újabb töréspontokat. Így lehet például elérni azt, hogy egy zöldes árnyalatból (HEX színkód: #309f52) egy kékes árnyalatig (HEX színkód: #32419e) pl. egy halványsárga színen (HEX színkód: #fcf7b8) keresztül ossza a színeket. A töréspontokat ki is lehet választani a színskála alatti kis nyilakra kattintva. Az éppen kiválasztott töréspontot jelölő nyíl egy vékony fekete körvonalat visel, tulajdonságai pedig megjelennek a színskála alatt (Gradient stop szekció). Így egészen pontosan beállítható a töréspont relatív helyzete (Relative position) és színe, amelyet kiválaszthatunk vagy többféle módon megadhatunk (RGB, HSV, HEX, stb.).

QGIS - Új színskála beállításai

A Gradient Color Ramp ablak alján a Plot szekció a nyomtatási kép tervezéséhez jelenít meg fontos információkat a színskálán belül az átlátszatlanság, világosság, stb. értékének alakulásáról.

Ha a színskála mindenben megfelel az elvárásainknak, megvan minden töréspont a megfelelő helyen és színnel, nyomjuk meg az OK gombot! A Gradient Color Ramp ablak eltűnik, helyette megjelenik a Save New Color Ramp ablak, ahol nevet adhatunk a színskálának, valamint kulcsszavakkal (Tags) is elláthatjuk, hogy később könnyebben megtalálhassuk. Az Add to favorites jelölőnégyzet kipipálásával pedig rögtön a kedvenceinkhez is hozzáadhatjuk, így a QGIS az elsők között fogja ajánlani a színskálát.

QGIS - Új színskála mentése

Ha kitöltöttük az űrlapot, nyomjuk meg a Save gombot! A színskála innentől kezdve elérhető lesz, amikor színskálát választunk a tematikus térképünkhöz.

QGIS - Saját színskála kiválasztása és alkalmazása

A QGIS tematikus térkép beállításainak megfelelő számú kategóriát hoz létre a megadott töréspontok alapján interpolálva a színeket.

QGIS - Tematikus térkép saját színskála alkalmazásával

Címkék: , ,