Deprecated: Joomla\Input\Input implements the Serializable interface, which is deprecated. Implement __serialize() and __unserialize() instead (or in addition, if support for old PHP versions is necessary) in /home/adatpcom/public_html/libraries/vendor/joomla/input/src/Input.php on line 41

Deprecated: Return type of Joomla\Input\Input::count() should either be compatible with Countable::count(): int, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in /home/adatpcom/public_html/libraries/vendor/joomla/input/src/Input.php on line 170

Deprecated: Joomla\CMS\Input\Input implements the Serializable interface, which is deprecated. Implement __serialize() and __unserialize() instead (or in addition, if support for old PHP versions is necessary) in /home/adatpcom/public_html/libraries/src/Input/Input.php on line 31

Deprecated: Joomla\CMS\Input\Cookie implements the Serializable interface, which is deprecated. Implement __serialize() and __unserialize() instead (or in addition, if support for old PHP versions is necessary) in /home/adatpcom/public_html/libraries/src/Input/Cookie.php on line 0

Deprecated: str_replace(): Passing null to parameter #3 ($subject) of type array|string is deprecated in /home/adatpcom/public_html/libraries/src/Uri/Uri.php on line 141
Excel korfa diagram létrehozása

Deprecated: htmlspecialchars(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /home/adatpcom/public_html/templates/shaper_helix3/html/modules.php on line 21
Excel korfa diagram létrehozása

Excel korfa diagram létrehozása

Az adatok ábrázolása során gyakran előfordulhat, hogy olyan diagramtípusra van szükségünk, ami nincs előre definiálva az Excelben. Ilyen diagram például a korfa, melynek elkészítését fogjuk az elkövetkezőkben megnézni egy egyszerű példán keresztül.

Adott XY falu, mely népességének számát korfa diagramon szeretnénk ábrázolni nő-férfi bontásban korcsoportonként.

Nyers adatok a korfa létrehozásához

A korfa elkészítéséhez alapvetően az Excel diagramtípusai között megtalálható sávdiagramot fogjuk használni némi módosítással.

Először is ahhoz, hogy az eltérő nemek adatai a diagram két különböző oldalán jelenjenek meg, a nőkhöz tartozó adatokat szorozzuk meg (-1)-gyel.

Előkészített adatok a korfa diagramhoz

A nőkre vonatkozó első oszlop adatait a továbbiakban nem fogjuk használni.

Következő lépésben hozzuk létre a korábban már említett sávdiagramot, melyhez jelöljük ki a megmaradt három oszlopot (CTRL billentyű lenyomásával), majd válasszuk ki a Beszúrás fülön a diagramtípusok közül a megfelelőt.

Ennek eredményeként az alábbi nyers diagramot kapjuk, melyen még számos formázást végre szükséges hajtanunk.

A korfa diagram nyers változata

A formázások sorát nyissuk azzal, hogy a korcsoportokat tartalmazó tengelyfelirat helyét módosítjuk, amihez nem kell mást tennünk, mint kijelölni a feliratot, majd jobb egérgombbal rákattintani és a Tengely formázása lehetőséget választani. Ennek eredményeként megjelenik az oldalsávban a tengely formázásával kapcsolatos számos lehetőség.

Tengely formázása

Válasszuk a Tengely beállításai opciót (pirossal jelölve), melynek Feliratok szekcióján belül a Felirat helye legördülő menüből a megfelelőt kiválasztva tudjuk állítani a felirat helyét. Válasszuk ki az Alul lehetőséget, melynek hatására a tengely felirata a diagram bal szélére ugrik át.

Korfa diagram formázott tengellyel

Következő lépésben szűntessük meg az egyes sávok közti közöket, illetve hozzuk egy szintbe a két oldal sávjait, hogy a diagramunk jobban hasonlítson egy korfára.

Ehhez jobb egérgombbal kattintsunk a diagram valamely sávjára és válasszuk az Adatsorok formázása lehetőséget.

Adatsor formázása

A pirossal jelölt Adatsor beállításai lehetőségen belül állítsunk az Átfedő adatsorok csúszkát 100%-ra, míg a Térközök szélességét 0%-ra, melyeknek hatására egyrészt a két nem, azonos korcsoportokra vonatkozó sávjai azonos szintre (egy vonalba) kerülnek, illetve megszűnnek az egyes sávok közötti közök.

Korfa diagram formázott adatsorral

Miután a diagramunk egyre inkább hasonlít egy korfára, már csak néhány apróság van hátra, mint például, hogy eltűntessük az x tengely feliratát, amit nagyon egyszerűen meg tudunk tenni a tengelyre történő kattintással, valamint a Delete gomb megnyomásával. Mielőtt azonban ezt megtennénk, állítsuk be az x-tengely határait szimmetrikusra (a mi esetünkben -50 és 50 értékre).

Korfa diagram tengely feliratok nélkül

A következő lépésben adjunk feliratot az egyes sávokhoz tartozó értékeknek, melyet a diagramra kattintást követően a Tervezés fülön a Diagram-összetevő hozzáadása lehetőségen belül tudunk megtenni. Válasszuk az Adatfeliratok részen belül például a Kívül a végén opciót.

Korfa diagram az értékek megjelenítésével

Látható, hogy a nőkre vonatkozó adatok feliratai negatív előjellel jelennek meg a diagramon. Ennek korrigálására létrehozunk egy új (szám)formátumot. Ehhez kattintsunk rá jobb egérgombbal valamelyik negatív értékre és válasszuk az Adatfeliratok formázása lehetőséget.

Adatfeliratok formázása

Válasszuk a Felirat beállításait, majd a Szám lehetőséget. A Kategória legördülő menüben az Egyéni opciót választva adhatunk meg új formátumot. Alap esetben #,##0;-#,##0 jelenik meg. Ahhoz, hogy a nőknél is pozitívként jelenjenek meg a negatív értékek, a pontosvessző után szereplő mínuszjelet töröljük ki. Mivel így a formátumunk a tizedesjegyeket még megjeleníti, ezért a vessző, és az azt követő részeket is töröljük ki és kattintsunk a Hozzáadás gombra.

Egyéni számformátum megadása

Látható, hogy most már mindkét nemhez tartozó diagramfeliratok pozitív egészként jelennek meg.

Korfa diagram mindenhol pozitív értékekkel

Ezt követően már csak ízlés dolga, hogy miként formázzuk meg a diagramot, azaz, hogy milyen kinézetet adunk neki.

A diagramnak fontos részét képezi a címe is, így ennek módosításáról se feledkezzünk meg!

Egy lehetséges kinézet:

Formázott korfa diagram

Címkék:

Deprecated: htmlspecialchars(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /home/adatpcom/public_html/templates/shaper_helix3/html/modules.php on line 21