Deprecated: Joomla\Input\Input implements the Serializable interface, which is deprecated. Implement __serialize() and __unserialize() instead (or in addition, if support for old PHP versions is necessary) in /home/adatpcom/public_html/libraries/vendor/joomla/input/src/Input.php on line 41

Deprecated: Return type of Joomla\Input\Input::count() should either be compatible with Countable::count(): int, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in /home/adatpcom/public_html/libraries/vendor/joomla/input/src/Input.php on line 170

Deprecated: Joomla\CMS\Input\Input implements the Serializable interface, which is deprecated. Implement __serialize() and __unserialize() instead (or in addition, if support for old PHP versions is necessary) in /home/adatpcom/public_html/libraries/src/Input/Input.php on line 31

Deprecated: Joomla\CMS\Input\Cookie implements the Serializable interface, which is deprecated. Implement __serialize() and __unserialize() instead (or in addition, if support for old PHP versions is necessary) in /home/adatpcom/public_html/libraries/src/Input/Cookie.php on line 0

Deprecated: str_replace(): Passing null to parameter #3 ($subject) of type array|string is deprecated in /home/adatpcom/public_html/libraries/src/Uri/Uri.php on line 141
Excel box plot diagram készítése

Deprecated: htmlspecialchars(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /home/adatpcom/public_html/templates/shaper_helix3/html/modules.php on line 21
Previous Next

Excel box plot diagram készítése

Különböző elemzések készítése során gyakran használjuk az adatok milyenségének feltérképezésére a box plot diagramot.  Míg a különböző elemző programokban ezt egy kattintással elő tudjuk hívni, kevesen gondolnák, hogy ez a diagramtípus akár Excel segítségével is elkészíthető. Az elkövetkezőkben azt fogjuk végig venni, hogy milyen módon is tudjuk ezt megtenni.

Mielőtt azonban lépésről-lépésre végig néznénk a box plot elkészítésének módját, mindenképpen szót kell ejteni magáról a diagramról. A box plot diagram tulajdonképpen egy grafikus ábrázolási eszköz, melynek segítségével pontos képet kaphatunk a minta főbb leíró változóiról, mint a terjedelemről, az interkvartilis terjedelemről, a mediánról, a legkisebb és a legnagyobb értékről.

Box plot felépítése:

Box plot felépítése

A különböző elemző programok, mint például az SPSS, nem ábrázolják a terjedelmet (maximum – minimum). Ehelyett bizonyos feltételek mentén különböző típusú (enyhén és extrémen) kiugró értékeket jelenít meg a diagramon.

A box plot elkészítésének módozatát a korábbi cikkekhez hasonlóan, itt is egy egyszerű példán keresztül fogjuk végig venni.

Adott egy 15 főt számláló osztály, ahol a diákok magasságával kapcsolatos jellemzőket szeretnénk box plot diagramon ábrázolni, melynek alapadatait az alábbi táblázat mutatja.

Minta adatsor

Első lépésben számítsuk ki a box plot részeit korábban taglaló ábrán megjelenő leíró mutatókat, mint a minimum, az alsó kvartilis, a medián, a felső kvartilis, valamint a maximum értékét. Ezek a KVARTILIS függvény segítségével a kvart paramétert állítva könnyedén kikalkulálhatók:

Minta adatsor jellegzetes értékei

Szükségünk lesz továbbá a különböző mutatók közötti távolságokra az alsó kvartilis értékének megtartásával.

Távolság a minta adatsor jellegzetes értékei között

A diagram doboz részének elkészítéséhez csak az alsó- és felső kvartilis, valamint a medián távolság adataira lesz szükségünk.

Ezeket az adatokat használva, hozzunk létre egy halmozott oszlop diagramot.

Egy halmozott oszlopdiagram létrehozása a távolságok alapján

A sávdiagram alsó kvartilis része szolgál a box plot diagram doboz részének x-tengelytől való távolság megadására. A továbbiakban erre a részre nincs is szükségünk, így szüntessük meg ennek a területnek a kitöltését, illetve szegélyeit.

Az alsó kvartilis eltávolítása

Ezt követően adjuk hozzá a box plot diagram „bajszait”, melyet a Tervezés fülön a Diagram-összetevő hozzáadása menüponton belül tudunk megtenni, ha a Hibasávok részt, azon belül is a További hibasáv-beállítások lehetőséget választjuk.

Diagram-összetevő hozzáadása

A negatív irányú bajusz hozzáadásához kattintsunk a korábban eltűntetett alsó kvartilis részre, s válasszuk a fent említett menüpontot. A hibasáv beállításain belül válasszuk az irányok közül a Mínusz, míg a végpont stílusok közül például a Nyílt lehetőséget. A bajusz méretét egyéni hiba mérték megadásával tudjuk beállítani az Egyéni érték lehetőségre kattintva. Itt a Negatív hibaérték résznél hivatkozzuk be a minimum értékhez tartozó távolság értékét.

Hibasávok formázása

A pozitív irányú bajusz megadásánál hasonlóképpen kell eljárni azzal a különbséggel, hogy ebben az esetben a felső kvartilis részre szükséges kattintani, illetve az irány választásánál a Plusz lehetőséget kell választani, s az egyéni hiba mértéknél a Pozitív hibaérték esetében a maximumhoz tartozó távolságot szükséges behivatkozni.

Félkész box plot diagram

Ezzel tulajdonképpen el is készült a kívánt diagram. Nem maradt más hátra, mint hogy ízlés szerint beformázzuk azt.

Egy lehetséges formázás:

Elkészült box plot diagram

Címkék:

Deprecated: htmlspecialchars(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /home/adatpcom/public_html/templates/shaper_helix3/html/modules.php on line 21