Deprecated: Joomla\Input\Input implements the Serializable interface, which is deprecated. Implement __serialize() and __unserialize() instead (or in addition, if support for old PHP versions is necessary) in /home/adatpcom/public_html/libraries/vendor/joomla/input/src/Input.php on line 41

Deprecated: Return type of Joomla\Input\Input::count() should either be compatible with Countable::count(): int, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in /home/adatpcom/public_html/libraries/vendor/joomla/input/src/Input.php on line 170

Deprecated: Joomla\CMS\Input\Input implements the Serializable interface, which is deprecated. Implement __serialize() and __unserialize() instead (or in addition, if support for old PHP versions is necessary) in /home/adatpcom/public_html/libraries/src/Input/Input.php on line 31

Deprecated: Joomla\CMS\Input\Cookie implements the Serializable interface, which is deprecated. Implement __serialize() and __unserialize() instead (or in addition, if support for old PHP versions is necessary) in /home/adatpcom/public_html/libraries/src/Input/Cookie.php on line 0

Deprecated: str_replace(): Passing null to parameter #3 ($subject) of type array|string is deprecated in /home/adatpcom/public_html/libraries/src/Uri/Uri.php on line 141
Dinamikus dátum kiemelés Excel diagramon

Deprecated: htmlspecialchars(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /home/adatpcom/public_html/templates/shaper_helix3/html/modules.php on line 21
Dinamikus dátum kiemelés Excel diagramon

Dinamikus dátum kiemelés Excel diagramon

Egy korábbi cikkünk (Dátumfejléc automatizálása Excelben) arról szólt, hogy miként lehet dinamikusan módosuló dátum mezőt létrehozni, ebben a cikkben pedig azt fogjuk megnézni, hogyan is lehet egy diagramon kiemelni bizonyos napokat vagy éppenséggel hónapokat úgy, hogy a dátumok frissülésének hatására is a megfelelő napok, hónapok kerüljenek kiemelésre, azaz a diagram lekövesse a változást.

Eladok Kft. vezetősége szeretné látni a teljes bolthálózat forgalmát az elmúlt két hétre napi szinten úgy, hogy a hétvégére eső napokat meg tudják különböztetni.

Rendelkezésre álló alapadatok:

Eladok Kft. értékesítési alapadatai

Ahhoz, hogy a diagramon ki tudjuk emelni a hétvégéket, első lépésben meg kell határoznunk, hogy mely napok esnek oda. Ehhez az Excelben rendelkezésre áll a HÉT.NAPJA függvény.

=HÉT.NAPJA(datum;2)

A függvény első paraméterének a használandó dátum értéket szükséges behivatkozunk (jelen esetben az első oszlop értékeit), második paraméterében pedig azt tudjuk kiválasztani, hogy egyrészt melyik nappal kezdődjön a hét, illetve milyen sorszámot kapjon a hét első napja. Esetünkben a 2-es típus került kiválasztásra, melynél a hét első napja a hétfő és ez a nap az 1-es sorszámot kapja meg.

Eladok Kft. értékesítési alapadatai kiegészítve nap változóval

A napok sorszámát a nap változóban képeztük le, s ezt amiatt volt szükséges meghatározni, hogy létre tudjunk hozni egy olyan forgalommal kapcsolatos második segédváltozót, amelyben csak a hétvégére vonatkozó forgalmak szerepelnek. Természetesen a hétvégi forgalom meghatározása sem manuálisan, hanem egy összetett képlet segítségével történik.

=HA(VAGY(nap=6;nap=7);forgalom;"")

Ez a képlet biztosítja, hogy az új forgalmi oszlopban csak abban az esetben jelenjen meg érték, ha szombatról vagy vasárnapról van szó.

Eladok Kft. értékesítési alapadatai kiegészítve nap és hétvégi forgalom változóval

Mivel a diagramhoz szükséges alapadatok így már megfelelő struktúrában rendelkezésre állnak, áttérhetünk az adatok ábrázolására. Ehhez mind a két forgalmi adatokat tartalmazó oszlopunkat jelenítsük meg oszlop diagramon.

Eladok Kft. értékesítési adatai oszlop diagramon

Látható, hogy a hétvégére vonatkozó adatok még kétszer jelennek meg. Ahhoz azonban, hogy elkerüljük a duplikált megjelenítést, kattintsunk jobb egérgombbal a hétvégi adatokat tartalmazó diagram valamelyik oszlopára és válasszuk az Adatsorok formázása lehetőséget, s állítsuk az Átfedő adatsorok csúszkát 100%-ra.

Diagram átfedés beállítása Excelben

Ennek hatására azt fogjuk tapasztalni, hogy a csak hétvégi adatokat tartalmazó adatsor oszlopai rácsúsznak a minden nap adatait tartalmazó adatsor oszlopaira, biztosítva ezzel, hogy eltérő színnel jelenjenek meg a diagramon.

Eladok Kft. értékesítési adatai átfedő oszlop diagramon

A hétvégi adatokat tartalmazó adatsor tehát csak segédként szolgált ahhoz, hogy ezen napokra vonatkozó adatokat ki tudjuk emelni más színnel. A képletek alkalmazása pedig biztosítja, hogy amennyiben frissebb értékesítési adatok érkeznek be és a megjelenítendő két hét időtartalma gördülően tovább csúszik, akkor a hétvégi kiemelés dinamikusan lekövetésre kerüljön a diagramon egyaránt.

Utolsó lépésben pedig nincs más teendőnk, mint tetszőleges kinézetet adni az elkészült diagramnak.

Egy lehetséges kinézet:

Eladok Kft. értékesítési adatai átfedő oszlop diagramon véglegesen formázva

Megjegyzés:

Az adatok esetében elnevezett tartományok kerültek alkalmazásra, melyek a cikkben megjelenő képletek esetében érhetők tetten.

Címkék:

Deprecated: htmlspecialchars(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /home/adatpcom/public_html/templates/shaper_helix3/html/modules.php on line 21